Skip to main content

Čaj od djumbira – najbolji za imunitet

Od 18/11/2013март 5th, 2014Ishrana
Čaj od Djumbira

Čaj od djumbira se jednostavno priprema i posebno je delotvoran u zimskim mesecima kada pomaže imunom sistemu u borbi protiv prehlade i gripa.

Ukoliko ne volite ukus ovog začina kuvajte iseckani koren u vodi nešto kraće i dobićete blaži ukus.

Čaj možete pripremiti u većoj količini i piti u toku celog dana toplog ili hladnog. Djumbir pored toga što se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo može da se koristi i u kuvanju raznih jela. U ovom članku o djumbiru pročitajte sve o blagodetima koje nam pruža djumbir kao začin i lekovito sredstvo. Takođe možete saznati praktične savete za kupovinu i skladištenje ovog korisnog začina.

Sastojci:

  • 25 gr svežeg djumbira oljušten i iseckan
  • 2 kom limuna
  • 1 litar vode
  • 4 kašike meda

Uputstva:

  1. Oljušteni i iseckani djumbir stavite u lonac i prelijte vodom.
  2. Nakon što voda proključa kuvajte na srednoj vatri 10-15 minuta. Nakon ovog vremena izvadite djumbir i pustite čaj da se ohladi.
  3. Iscedite sok od dva limuna i dodajte u ohlađeni čaj.
  4. Čaj se pije u šoljama od 250 ml i služi se sa kašikom meda.

Dobrobiti đumbira

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korenju.
Đumbir se koristi već hiljadama godina kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje.
Ova biljka je poreklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipska ostrva.
Đumbir je veoma popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog ukusa, što je upravo zasluga eteričnih ulja, koja sadrži koren đumbira.
Koren đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, u obliku sirupa ili tinkture u prodavnicama zdrave hrane i supermarketima.

Ovaj neverovatan začin ima brojne dobrobiti za zdravlje:

  1. Đumbir je karminativ (ublažava želudačne tegobe i nadutost) i zbog toga se može koristiti za želudačne probleme.
  2. Korišćenje đumbira stimuliše sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu.
  3. Brojna istraživanja potvrđuju da đumbir olakšava mučninu, posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usled hemoterapije.
  4. Đumbir poseduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog čega se koristi kao prevencija gripa i prehlade.
  5. Đumbir je takođe anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija.
  6. Đumbir ima anti-upalna svojstva, zbog kojih se koristi kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva. Hemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. Koren đumbira se pokazao visoko efektivnim lekom protiv artritisa. Rezultati lečenja sa đumbirom premašuju rezultate lečenja konvencionalnim lekovima.
  7. Đumbir sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Drevni Grci nakon većeg obroka često su jeli đumbir, da bih olakšali proces varenja.
  8. Zahvaljujući tome, da đumbir podstiče sekreciju mukusa, on sprečava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca.
  9. Potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
  10. Đumbir se koristi za lečenje želudačnih bolesti poput dispepsije i kolika. U zemljama trećeg sveta đumbir se koristi za lečenje dijareje.
Centar Life

Autor Centar Life

Centar za poboljšanje stanja i raspoloženja. Specijalisti za personalni trening.

Još članaka od Centar Life

Ostavi komentar