Idealan doručak trebalo bi da sadrži masti, belančevine (proteine) i spore šećere (žitarice), jer je naš organizam prilagodjen da samo ujutro može dobro variti i iskoristiti kombinacije ove hrane.
Ujutro je najveća proizvodnja enzima koji učestvuju u metabolisanju masnih namirnica (lipaze). Od produkata metabolizma masti, kasnije se noću, u toku sna stvaraju novi i zaceljuju oštećeni zidovi ćelija.
Da bi se pankreas zaštitio od oscilacija u lučenju insulina, potrebno je ujutro unositi spore, odnosno složene šećere (integralni hleb ili cerealije), a ne brze, odnosno proste šećere (med, običan šećer, voće). Spori šećeri se ne pretvaraju brzo u glukozu (šećer u krvi), kao što je to slučaj sa unetim brzim šećerima – po čemu su obe vrste šećera dobile svoj popularni naziv. Brzi šećeri se velikom brzinom pretvaraju u glukozu (šećer u krvi), pa ova pojava izaziva novo izlučivanje insulina iz gušterače (pankreasa), što vremenom iscrpljuje ovu bitnu žlezdu i dovodi do pojave koja se zove insulinska rezistencija i pre-dijabetes.
Možda Vi ne doručkujete. Mnogi koji su na dijeti preskaču prvi dnevni obrok u nadi da će brže oslabiti. Istina je, u stvari, suprotna. Nema boljeg načina da dijeta ne uspe. Ljudi koji preskaču doručak uglavnom tokom dana unesu više kalorija. Oni koji dan započinju zdravim obrokom lakše će se tokom dana pridržavati zdrave ishrane.
Ne preskačite doručak! Nakon jutarnjeg budjenja sve ćelije u organizmu počinju pripremu za taj prvi obrok. Luče se svi potrebni hormoni i sistemi se sinhronizuju za unos hranljivog goriva. Ujutru organizam može da svari sve i ujutru se sve dobro rasporedjuje. Preskakanje doručka pravi svojevrstan šok organizmu. Ako ujutru ne nahranimo telo kasnije u toku dana će nas ono terati da nadoknadimo taj nedostatak jedenjem bilo čega što nam dodje pod ruku.
Predlozi jelovnika za doručak
Musli
Nutricionisti preporučuju musli za doručak zato što sadrži složene ugljene hidrate koji se sporo oslobađaju i održavaju stabilan nivo šećera u krvi. Time se održava duže osećaj sitosti.
Ako musli sadrži i jezgrasto voće, daje nam i kvalitetne masti, a ako se jede sa sojinim mlekom, ili sa jogurtom, kao izvorom belančevina, predstavlja potpuno izbalansiran obrok koji pruža sve što je potrebno organizmu za predstojeći dan…
- Sok od pomorandže i Limunada ujutru neutrališu slobodne radikale iz organizma
- Tostiran integralni hleb sa puterom ili mlečnim namazom, i kiselo mleko ili jogurt
- Kačamak sa sirom, kajmakom ili mlekom
- Kifla od heljdinog ili kukuruznog brašna sa puterom ili mlečnim namazom (može i pekmez bez dodatog šećera)
- Pržena jaja sa prženom šunkom ili slaninom, paradajz, sir, mleko, čaj ili kafa
- Proja sa sirom i jogurt
- Gibanica i kiselo mleko
Isprobajte ovakav doručak nekoliko nedelja i uverite se i sami u blagotvorna dejstva.
Ovakav način ishrane je jako zdrav i delotvoran, mogu to potvrditi iz sopstvenog iskustva, pročitala sam i ostale tekstove o ručku, večeri i užini i mogu reći da se ja već godinu dana hranim tako i prezadovoljna sam, zdravija sam, lakše podnosim svakodnevne obaveze, stres, vežbanje itd. Kilaža mi više ne varira, nemam napade gladi. Jednom rečju savršeno. Sve pohvale za Vaše tekstove, nadam se da će što više ljudi pročitati i uveriti se koliko je doručak važan!
Poštovana Bojana, hvala Vam na komentaru.
Tokom godina smo isprobali jako mnogo različitih nutricionističkih predloga stručnjaka, ali se ovakav način ishrane u našoj praksi pokazao kao zaista najdelotvorniji, ne samo kao način mršavljenja već kao način trajnog održavanja zdravlja.
Hvala Vam još jednom, drago nam je da ste našli naše članke kao korisne.